Els micobacteris ambientals

Aquests bacteris formen part d’un llinatge ancestral, els actinobacteris, que tenen un genoma amb un alt contingut de citosina i guanina, que els permet aguantar condicions ambientals extremes. Els micobacteris tenen a més una membrana externa molt rica en àcids micòlics que les fa encara més resistents. Gràcies a aquestes característiques, els micobacteris poden resistir grans períodes de sequera i gradients de temperatura molt importants, cosa que els permet “esperar” la primavera. Amb el desglaç de la neu es tornen a multiplicar en el context de les comunitats vegetals de l’alta muntanya, en particular les molles.

La particular de la seva membrana externa fa que en entrar en contacte amb la mucosa intestinal puguin estimular una resposta immunoreguladora beneficiosa per la fisiologia humana. Forma part del grup anomenat “Vells amics” el Professor Graham Rook de l’University College London. El Professor Rook defensa la hipòtesi de la Biodiversitat, en què la microbiota del medi ambient és crucial per a la regulació del sistema immune i per evitar el risc de patir desordres inflamatoris crònics. Aquest fet es lliga amb la “hipòtesi de la higiene”, marcada per la neteja que ens envolta, lligada a la vida moderna i absència dels estímuls naturals pels quals va ser dissenyat el nostre sistema immune. En no tenir aquests estímuls, la nostra immunitat es dirigeix contra els nostres teixits i genera fenòmens d’autoimmunitat marcats per un increment crònic de la resposta inflamatòria.

Els micobacteris són un tipus de bacteris amb què pràcticament no tenim contacte, perquè es generen en paratges naturals que estan en retrocés com a conseqüència del canvi climàtic, la contaminació ambiental i la industrialització. Aquesta agressió al medi ambient fa que vagin desapareixent espais únics de diversitat vegetal d’alta muntanya com són les molleres, on els micobacteris troben precisament el millor ambient per desenvolupar-se.

Vols saber què amaguen les molleres?

Before image alt After image alt